Tudomány és Technika
#web summit
#óceánok
#űrkutató
#Blue Abyss
#Lisszabon
Kopoltyúval lélegző ember mutálódhat a jövőben
A lisszaboni Web Summiton egy űrkutató vázolta fel azt a lehetőséget, amely szerint a tudósok segítségével az óceánok világát is meghódíthatják az új képességekkel rendelkező emberek.

Ami ma csak a mesékben létezik, a jövőben valóság is lehet – legalábbis Simon Evetts űrkutatási szakértő szerint. A Blue Abyss mélytengeri és űrkutatási létesítményt vezető szakember a lisszaboni Web Summiton ismertette legújabb nézeteit. Ezek szerint egyáltalán nem kizárt, hogy genetikai módosításokkal olyan képességekre is szert tehetnek majd az emberek, melyeknek birtokában társadalmakat tudnak létrehozni az óceán mélyén.

A szakember azt is ismertette, hogy kutatásaik jelenleg az asztronautákra koncentrálnak: azt is vizsgálják, hogy az űrhajósok szervezete hogyan alkalmazkodik és hogyan alakítható az űrbeli körülményekhez. Az eredményeket szeretnék majd felhasználni a jövőben az emberek optimalizálására is. Szeszélyes javaslatai között olyan felvetések szerepeltek, mint a delfinek és fókák képességeinek lemásolása és a kopoltyú adaptálása az emberekre.

Simon Evetts felvetését, miszerint nem kizárt, hogy az óceánokban is városok jöhetnek létre, a közönség tagjai közül is sokan kétkedve fogadták. Az a kérdés is felmerült, hogy az említett emberek egyáltalán hozzánk hasonló emberek lesznek-e. A válasz pedig így hangzott: „Bármilyen módosításokat is végzünk, azok mélyrehatóak lesznek. Emberek lesznek, bár inkább emberek 2.0” – válaszolt a kutató a kérdésre.

A sci-fi filmekbe illő gondolataival azonban nem volt egyedül Evetts. Szintén a lisszaboni konferencián szólalt fel Bryan Johnson, az agyba implantálható mikrochipeket fejlesztő startup, a Kernel alapítója. Szerinte 15-20 év múlva olyan szuperképességekre is szert tehetünk majd a technológia segítségével, hogy bármilyen kérdésre rögtön tudjuk a választ, és akár mentálisan is létrehozhatunk majd élményeket – anélkül, hogy azokat a valóságban is megtapasztalnánk.