KULTÚRA
Programok
#RMDSZ
#Szent László
#Szent László Emlékév
#örökség-út
#Erdély
#Navracsics Tibor
#Seszták Miklós
#Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kisvárdán indítják el a Szent László örökség-utat
Még idén januárban kezdődött el az egész Kárpát-medencét érintő Szent László út kiépítése az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és az Iskola Alapítvány szervezésében. Az örökségút első körben 44 település magyarságát vonja be a nagyszabású projektbe.
hirdetés

Szent László szobor Kisvárda főterén - fotó: Szabó Sándor.

„Hálózatba szerveztük azokat a magyarlakta településeket, ahol a mai napig fellelhető az Árpád-házi király öröksége. A projekt által az erdélyi magyar emberek megismerhetik és megmutathatják értékeiket, a turizmus által munkahelyeket, jobb életkörülményeket teremthetünk, a helyi termékek piacát is növelhetjük. A projekt megerősítheti az emberekben azt az érzést, hogy érdemes itthon, Erdélyben tervezni jövőt, mert olyan értékeink vannak, amelyekre büszkék lehetünk, s amelyeket hasznosítva jobban tudunk élni” – tájékoztatott Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök.

A Szent László út Erdélyben és Észak-Magyarországon 44 helyszínt tartalmaz: Erdélyből Bihar, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros és Szilágy megye 32 települése szerepel benne egyelőre, Magyarországról pedig 12 település, köztük Kisvárda is. „Az út kiépítésének első lépéseként megvalósult a 44 helyszín kutatása, az illető településeket és a teljes utat bemutató kiadványok elkészültek. Az útvonalat interaktív honlap és komplex marketingterv teszi vonzóvá minden érdeklődő számára, amelyekkel elsősorban a fiatalabb korosztályt szeretnénk megszólítani” – mutatott rá a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke.

Hegedűs Csilla elmondta továbbá, hogy a szervezők egyik célja, hogy megismertessék a világgal a Szent Lászlóhoz kapcsolódó értékeket, ezt pedig modern eszközökkel tegyék. Olyan helyekre vonzanák a turistákat, ahol hagyományosan nem fordulnának meg, növelve a magyarlakta térségek látogatottságát, ezáltal pedig munkahelyeket létesítenének olyan közösségekben, ahol nagy szükség van rájuk. Az utat Magyarország Kormányával együttműködve összekötötték a Szent László évvel.

A Szent László örökség-út ünnepélyes megnyitója október 13-án pénteken, 15.00 órától lesz Kisvárdán. A Városháza dísztermében köszöntőt mondanak: dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője; dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért,-oktatásért,-ifjúságért,-és sportért felelős biztosa; Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere; Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. A köszöntők után Hegedűs Csilla ügyvezető alelnök ismerteti a Szent László örökség-út projektet, majd egy alkalmi kiállítást nyit meg dr. Navracsics Tibor 16.15-től a Konferencia Központban. Itt lehetőség nyílik az örökség-út honlapjának bemutatására, kipróbálására is, majd az ünnepélyes megnyitót Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke

- Friss Média -