Tudomány és Technika
#vezetés
#autó
#nemek
#tudósok
#kutatás
Ki vezet jobban: a nők vagy a férfiak?
A vita azóta tart, hogy a nők is volán mögé ültek. Most tudósok is állást foglaltak benne.

A férfiak állítják, hogy a női sofőrök nemcsak önmagukra, de a többi közlekedőre is veszélyt jelentenek, a nők pedig meg vannak győződve arról, hogy ők sokkal figyelmesebbek és óvatosabbak az utakon, mint a férfiak.

A kansasi Monash Egyetem kiterjedt kutatói munkája sok érdekes eredményt tárt fel. A tudósok 150 olyan balesetet vizsgáltak meg, melyek 2005 és 2011 között történtek az USA útjain. A sofőrök életkora 16 és 24 év között mozgott, miután a közlekedési balesetek többségét a fiatalok, illetve az idősek okozzák. Mint kiderült, a lányok sokkal fegyelmezettebbek. Például 70%-kal többször használják a biztonsági övet, mint a fiúk és őket ritkábban büntették meg ittas vezetésért. A nők baleseteinek többsége hétköznap, illetve a gyalogátkelőhelyek közelében történt.

Ami a fiúkat illeti, főleg szabadnapokon és gyakorta a műutaktól távol kerülnek szerencsétlen helyzetbe. Mert amikor kiszabadulnak a kötöttségek közül, hajlamosak vadulni, például Hummerrel belehajtani egy folyóba. Ilyenkor szerepet játszik a vezetési tudásuk próbára tétele vagy a kocsijuk képességeinek kipróbálása, de sokszor a versenyszellemük taszítja őket bajba.

A statisztikák szerint a nők általában lassabban reagálnak a krízishelyzetekben, de a rutinos hölgyek meglepő módon legtöbbször profibban viselkednek a váratlan körülmények között, mint férfitársaik. Ebben közrejátszhat az, hogy a nők ösztönös önvédelmi reflexe sokkal fejlettebb.

A nőknek szűkebb viszont a térlátásuk, mint a férfiaké, és ennek az agyi eltérésnek köszönhetően a férfiak jobban tájékozódnak a térben.

A kutatás megállapította azt is, hogy a kocsi színe sem mindegy: a leggyakrabban a fekete autók kerülnek bajba, a legritkábban a fehérek.

A konklúzió szerint a hölgyek 28%-kal több balesetet idéznek elő, mint az urak. Mindamellett a nők kisebb károkat okoznak, mint az erősebbik nem képviselői. A nők a sávváltásokban és a manőverezés terén ügyetlenebbek a férfiaknál, míg a férfiak a sebességtúllépésben jeleskednek.

De arra a kérdésre, hogy ki vezet jobban, a nők-e vagy a férfiak, nem tudtak egyértelmű választ adni a tudósok.