Tudomány és Technika
#cunami
#Pápua Új Guinea
#Csendes-óceán
#koponya
Iszonyatos halál a paradicsomban
Most derült ki, hogy a világ első ismert cunami-áldozatáé lehet az a 6 ezer éves koponya, amelyet csaknem száz éve találtak Pápua-Új-Guineában.

Paul Hossfeld még 1929-ben talált rá egy 6.000 éves, emberi koponyadarabra egy mangroveerdő mocsarában. Az emberi maradvány azonban csaknem 100 év után is tartogat meglepetést a kutatóknak: a legújabb vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a halál oka összefüggésbe hozható egy szökőárral.

Dr. Mark Golitko, a Notre Dame Egyetem antropológus professzora több amerikai, ausztrál, új-zélandi és pápua új-guineai kollégájával közösen vizsgálta meg újra a koponyadarabot, és azt a helyszínt is, ahol rátaláltak. A laboratóriumban felfedeztek a koponyán mikroalgákat is. Arra az eredményre jutottak, hogy a koponyát egykor nagy energiájú víz tölthette meg. Az üledékszemcsék mérete és kémiai összetétele pedig arra enged következtetni, hogy a területet cunami sújthatta ugyanabban az időben, így a halál egyik lehetséges oka a természeti katasztrófa.

Ezen a helyen egyébként ma sem ritka a szökőár: a legutóbbi 1998-ban 2.000 embert ölt meg Aitapéban. Az akkor vett mintákat szintén felhasználták a kutatáshoz: a 19 és a 6.000 évvel ezelőtti mikroszkopikus organizmusok közötti hasonlóságok pedig szintén azt támasztják alá, hogy a Földön már évezredekkel ezelőtt is gyakoriak voltak a partmenti lakosságot sújtó természeti katasztrófák.