KULTÚRA
#Magyar Szórvány Napja
#Magyarság Háza
#Csibi Krisztina
Ilyen színpompás volt a Magyar Szórvány Napja - nézegessen képeket róla
Új épületében, Budapest szívében rendezte meg a Magyar Szórvány Napját a Magyarság Háza. Ez volt az intézmény első nagyszabású rendezvénye a pesti belváros szívében, a Duna Palotában. Az új helyszínen külhoni magyar előadóművészek, színházak is bemutatkoznak.

Felvidék, Kárpátalja, Moldva, Erdély, Vajdaság és Muravidék magyarjai voltak a Magyarság Háza vendégei Bethlen Gábor születésnapján, a Magyar Szórvány Napján.

A kulturális fesztivál mellett volt étel- és italkóstoló, kézműves bemutató is.

A program konferenciával indult - Elmélet és gyakorlatok a szórványmentésre volt a téma. A szervezők minden órában közös énekre és táncra invitálják az érdeklődőket a Ház előtt.

20171115_szorvanymagyar_budapest_0001_k


A nap végén színes gálaműsort adnak a vendégek - magyar táncosok, énekesek, versmondók és zenészek a határokon túlról.

20171115_szorvanymagyar_budapest_0038_k

A fergeteges gála előtt tartott beszédében Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója kiemelte, hogy az intézmény az év minden szakában figyelmet szentel a szórványban élő magyarságnak, az értékeik bemutatásának egymásnak és az anyaországnak. Lehetőséget biztosítani az egymással való találkozásnak.

Csibi Krisztina
Csibi Krisztina

Az elmúlt néhány évben szórványközpontok, szórványkollégiumok alakultak, amelyek lehetővé teszik a fiatalság számára, hogy anyanyelvén tanulhasson, hogy hagyományait, gyökereit, történelmét megismerhesse és igaz magyarrá váljon.

20171115_szorvanymagyar_budapest_0009_k

Ehhez igyekszik hozzájárulni a Magyarság Háza is.

20171115_szorvanymagyar_budapest_0047_k


- Friss Média -