Mint Magyar Csabáné polgármester-asszony még a megnyitó előtt elmesélte, a község fő gazdasági ága a mezőgazdaság és a legtöbbet burgonyából termelnek.
A lapcsánka (aki ismeri ezt az ételt, tudja, hogy a reszelt krumplin kívül csak egy kevés liszt, tojás, só, bors és fokhagyma kellenek hozzá) népszerű étel a helyiek körében, ezért gondolták hogy ehhez kapcsolódóan szerveznek egy fesztivált.
Nyírcsaholy kárpátaljai testvértelepülése Verbőc, melynek polgármestere, Zelik János szintén köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, másodszor vesznek részt a rendezvényen, sátrukban jellemző ételeket kínáltak.
A finomságok készítését nézegetve elbeszélgettem a "szakácsokkal".
Mint kiderült, az alapanyagokat az önkormányzat adja (a készítő csapatok az önkormányzat legkülönbözőbb intézményei) és így csak azt kell hozni, amitől egyéni lesz az étel: cukkinit, petrezselymet, tököt egy kis céklát.
Ez utóbbi adta a színét a legkülönlegesebb lapcsánkáknak, melyeket a fesztiválon láttam - Magyarország és Nagy-Magyarország körvonalúak voltak.
A lapcsánkán kívül a sátrak egy részében Szabolcsra jellemző ételeket főztek - babgulyást, töltött káposztát. Itt például a feketepataki gulyás készül.
A rekkenő hőségben tartott megnyitón még nem túl sokan vettek részt, de mint mesélik, a késő estig tartó, koncertekkel, táncokkal színesített programon a község és a környék apraja-nagyja ott volt.
Az idei év legizgalmasabb fellépése a "Kowalsky meg a Vega" koncertje volt, aminek csak a beállását láttam.
Mint megtudtam, az eső épp a koncert alatt érte el a községet, így a program a tervezettnél rövidebb volt.