KULTÚRA
Fesztivál
Így látta egy messziről jött fotós a nyírcsaholyi fesztivált
A magyar-román-ukrán hármas határ menti Nyírcsaholy falunapja és immár 9. alkalommal legnagyobb rendezvénye a Lapcsánkafesztivál. Konkoly-Thege György képes beszámolója.

Mint Magyar Csabáné polgármester-asszony még a megnyitó előtt elmesélte, a község fő gazdasági ága a mezőgazdaság és a legtöbbet burgonyából termelnek.

A lapcsánka (aki ismeri ezt az ételt, tudja, hogy a reszelt krumplin kívül csak egy kevés liszt, tojás, só, bors és fokhagyma kellenek hozzá) népszerű étel a helyiek körében, ezért gondolták hogy ehhez kapcsolódóan szerveznek egy fesztivált.

Nyírcsaholy kárpátaljai testvértelepülése Verbőc, melynek polgármestere, Zelik János szintén köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, másodszor vesznek részt a rendezvényen, sátrukban jellemző ételeket kínáltak.

A finomságok készítését nézegetve elbeszélgettem a "szakácsokkal".

Mint kiderült, az alapanyagokat az önkormányzat adja (a készítő csapatok az önkormányzat legkülönbözőbb intézményei) és így csak azt kell hozni, amitől egyéni lesz az étel: cukkinit, petrezselymet, tököt egy kis céklát.

Ez utóbbi adta a színét a legkülönlegesebb lapcsánkáknak, melyeket a fesztiválon láttam - Magyarország és Nagy-Magyarország körvonalúak voltak.

A lapcsánkán kívül a sátrak egy részében Szabolcsra jellemző ételeket főztek - babgulyást, töltött káposztát. Itt például a feketepataki gulyás készül.

A rekkenő hőségben tartott megnyitón még nem túl sokan vettek részt, de mint mesélik, a késő estig tartó, koncertekkel, táncokkal színesített programon a község és a környék apraja-nagyja ott volt.

Az idei év legizgalmasabb fellépése a "Kowalsky meg a Vega" koncertje volt, aminek csak a beállását láttam.

Mint megtudtam, az eső épp a koncert alatt érte el a községet, így a program a tervezettnél rövidebb volt.