PUZZLE
Életmód
#tűzmegelőzés
Ha ezeket betartja, elkerülheti a bajt!
Az elmúlt időszakban több lakásban is olyan jellegű tűzesetnél kellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóegységeinek beavatkozniuk, ahol vegyes tüzelésű kazán vagy kandalló volt.

Dóka Imre kérdésünkre válaszolva elmondta, amennyiben a biztonsági előírásokat minden esetben betartották volna, jóval kevesebb ilyen káreseményhez kéne kivonulni a tűzoltórajoknak.

Elengedhetetlen, hogy engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést szabad használni - emelte ki a szóvivő, majd hozzátette, a kifogástalan műszaki állapotot felülvizsgálatáról készült szakember által kiállított, hibát, hiányosságot nem tartalmazó irattal lehet igazolni.

Fontos, hogy a tüzelő-, fűtőberendezéshez csak a gyártó által előírt tüzelőanyagot szabad használni. A tüzelő- és a fűtőberendezés, az égéstermék-elvezető, valamint a környezetében levő éghető anyag között olyan távolságot kell megtartani, hogy az éghető anyag a hőterheléstől ne tudjon meggyulladni. Üzemelő fűtőberendezésbe körültekintően kell nyúlni, mivel a magas hőmérséklet, illetve a nyílt láng égési sérüléseket okozhat.

A tüzelőberendezés füstcsöve legyen fémbilinccsel a falhoz rögzítve, ugyanis ezzel az egyszelű módszerrel megakadályozható, hogy a füst elvezető cső szétcsússzon, kiessen a helyéről.

A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor győződjön meg arról, hogy a szellőzés megfelelő, így megelőzhető a szén-monoxid-mérgezés.

A szilárd tüzelőanyag-üzemelésű tüzelő- és fűtőberendezést csak szilárd tüzelő- vagy a kereskedelmi forgalomban kapható engedélyezett anyaggal szabad begyújtani és üzemeltetni.Ne használjon a begyújtáshoz robbanásveszélyes, vagy tűzveszélyes folyadékot - emelte ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság szakembere.

Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé olyan fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni, amely biztosítja, hogy a kihulló vagy kipattanó parázs (szikra) ne juthasson az éghető padozatra, és az a tüzelőberendezés környezetében elhelyezett éghető anyagra gyújtási veszélyt ne jelentsen.

Szilárd tüzelőanyaggal üzemelő berendezés ajtaját állandóan tartsák csukott állapotban. A berendezés tisztítását csak lehűlt állapotában végezzék. Salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, erre a célra szolgáló edénybe, a kijelölt salaktárolóba, illetőleg a kijelölt egyéb helyre szabad kiönteni. Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve ahol az tüzet okozhat!

Beüzemelést, javítást bízzák szakemberre!