PUZZLE
Életmód
#táplálkozási zavarok
#drunkorexia
#purgáló zavar
#falászavar
#diabulémia
#orthorexia nervosa
Ezek a legújabb táplálkozási zavarok
Új keletű és veszélyes étkezési zavarok is megjelentek a már ismertek mellett.

Falászavar (binge eating disorder)

Az elhízásban szenvedők között is gyakran előfordulnak a falásrohamok, de általában nem járnak kompenzáló viselkedésformákkal, mint a bulimia esetében – azaz a betegek túleszik magukat, de nincs önhánytatás, hashajtózás. Az elhízottaknak ezt a csoportját elkülönítették, s így született meg a falászavar fogalma. E betegség tehát az elhízás és a bulimia között foglal helyet.A falászavarral küzdők a szokásosnál sokkal gyorsabban esznek, nagy mennyiséget képesek elfogyasztani telítettségérzésig, magányosan esznek, lehangoltak. A falásrohamok átlagosan legalább hetente két napig jelennek meg hat hónapon keresztül és a falásroham nem társul rendszeres kompenzáló viselkedéssel.

Purgáló zavar
A purgáló zavarra az jellemző, hogy nincs falásroham – öntisztító, purgáló viselkedés viszont igen. A betegek nem esznek látványosan sokat, inkább többször eszegetnek, de az önhánytatás vagy a hashajtózás ettől függetlenül rendszeresen előfordul.

Diabulimia
A diabulimia elsősorban a cukorbeteg tinik és fiatal nők körében tapasztalható, új keletű, ám veszélyes betegség. Ennek során a betegek, az inzulinadagjaikkal manipulálva próbálnak meg a felesleges kilóiktól megszabadulni. A betegek az inzulin adagjukat nem az előírt mennyiségben használják, minek következtében megnő a vércukorszint, ami a vizelettel távozik. A cukor vizelettel való kiürülésével a kalóriák is távoznak, továbbá a cukorral együtt a szervezet vizet is veszít, mely szintén hozzájárul a gyors testsúly csökkenéshez. Mindez azonban halálos is lehet!

Evészavarok - illusztráció. Fotó: Shutterstock

Amikor már egy szem borsó is mérlegelés tárgyát képezi… Fotó: Shutterstock

Drunkorexia
A drunkorexia az Egyesült Államokban széles körben elterjedt módszer a fogyókúrázók körében, ám egyre népszerűbb Angliában is. Hátterében a fiatal nőkre nehezedő nyomás áll, mely elvárja, hogy adott alkalmakkor igyanak, ám maradjanak vonzók, karcsúak. Lényege, hogy a szilárd ételeket mellőzik, a szükséges kalóriamennyiséget alkohollal juttatják a szervezetbe. A drunkorexiában szenvedő nők inkább mondanak le a szilárd táplálékról, mint az alkoholos italokról az esti összejöveteleken. Egy nagy pohár bor pontosan annyi kalóriát tartalmaz, mint egy könnyű ebéd, a fiatal nők nagy része viszont az esti kalóriára gondolva inkább koplal délben.

Orthorexia nervosa

Az ételhez, étkezéshez kapcsolódó kényszeres jellegzetességek gyakoribbá válásával jelent meg az orthorexia is az evészavarok palettáján. Az orthorexia esetében az evészavar fókuszában nem az étel mennyisége, hanem a minősége áll. Az egészségesnek vélt ételekkel kapcsolatban patológiás mértéket is elérő kényszergondolatok és kényszeres viselkedésformák jelennek meg, ennek következtében szigorú diétás megszorítások alakulnak ki. A különös evési szokások, az ételszelekció és az ahhoz kapcsolódó hiedelmek jellemzőek, s ezeket sokszor vallási, politikai, etnikai vagy akár higiéniai magyarázatok fedik el.

Testépítő típusú evészavar
Ez főleg nők között jelenik meg, s igen merev étkezési szabályok követésével jár. Csak magas fehérje-, magas energia- és alacsony zsírtartalmú ételeket lehet fogyasztani , szigorúan rögzített étkezési menetrend alapján, általában háromóránként. A gondosan válogatott élelmiszerekből saját maguk készítik el ennivalójukat kényszeres pontossággal, grammra kimért nyersanyagokkal. Ha a megtervezett étkezési rutint félbeszakítják, a kényszerbetegekhez hasonlóan intenzív szorongást élnek át. A diéta célja a test zsírarányának minél alacsonyabb szinten tartása, a zavar célpontja a testzsírarány, amely a kényszeresség tárgyává válik. Ebben az esetben nem az izomzat mérete vagy a sporteredmények a lényegesek a személy számára, hanem a testzsírarány csökkentése.


-Friss Média-

Forrás: hirado.hu