KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#fiatal gazda
#támogatás
Esély a fiatal gazdáknak, hogy megússzák a hatalmas bukást
Enyhítette a Miniszterelnökség azokat a szankciókat, amelyek a fiatal mezőgazdasági termelőket sújtották, ha határidőre nem teljesítették az úgynevezett induló támogatásukért vállalt feltételeket.

A jogszabályi módosításokra azért volt szükség, mert a rendeletek szövegezése több esetben félreérthetőnek bizonyult. Ezért a közelmúltban sok fiatal gazdálkodónak azzal kellett szembesülnie, hogy a teljes támogatási összeget vissza kellene fizetnie. A jogszabályi korrekciókkal bizonyos feltételek teljesülésénél a szankció mértéke a korábbi 100 százalékról 10 százalékra csökkenhet - írja az agrarszektor.hu.

A lap emlékeztet, hogy fiatal gazdák induló támogatásként több programban 40 ezer euró – mintegy 12 millió forintnak megfelelő – uniós forrást vehettek igénybe. A támogatást úgy kaphatták meg, ha ezért bizonyos feltételeket magukra vállalnak, amelyeket ötéves időszak alatt kell(ett) teljesíteniük. A termelők számára 2007-ben, 2009-ben, 2012-ben, 2014-ben és 2015-ben jelentek meg ilyen formájú támogatási rendeletek. A mostani módosítás ezek közül az utóbbi négyet érinti.

A módosítás a jogszabályok több részét érinti, így többek között a 2012-es, a 2014-es és a 2015-ös rendeletben enyhült a főállású mezőgazdasági termelővé válás, a képzési kötelezettség, illetve a gazdasági üzemméret elérése kapcsán meghatározott szankciók mértéke, míg a 2009-esben a kommunikációs tervhez kapcsolódó szankciót tompították. A jogszabályi korrekció pontosítja a félreérthetőnek tartott korábbi rendeleti szövegezéseket is, és kimondja, hogy a 10 százalékos kifizetési kérelem elutasításakor a főszabály a teljes visszafizetés - jegyzi meg a lap.

A módosítás több fiatal gazda gondját megoldhatja, mert csökkenti a szankciók mértékét. A 2012-es rendelet alapján támogatásban részesülők például – bár programjuk már kifutott - az idén ismét benyújthatják kifizetési kérelmüket a fennmaradó 10 százalékos támogatásra, így érdemes lesz figyelemmel kísérniük a kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár weboldalát.