KULTÚRA
Múlt idő
#a kitelepítettek emléknapja
Családok szakadtak szét és egy élet munkája vált semmivé
70 éve ezen a napon kezdték kitelepíteni a magyarokat Csehszlovákiából. Az volt a cél, hogy tiszta szláv államot hozzanak létre. Ezért több tízezer magyart deportáltak, marhavagonokban. 200 ezer magyart akartak kitelepíteni, de csak 80 ezret tudtak deportálni. Április 12-e van: a kitelepítések emléknapja.

Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke, de annak idején ő is érintett volt a kitelepítésekben. Ő még 1943-ban Eperjesen született, édesapja az eperjesi magyar párt elnöke volt, de a háború után nem kívánatos személlyé vált, így az egész családot áttelepítették Magyarországra, 1947 őszén. Bátaszékre kellett volna menniük, azt a helyet jelölték ki nekik lakhelyül, de mivel voltak rokonaik Budapesten így a fővárosba költöztek.

Akiket kitelepítettek, azoknak egy egész élet munkáját, egzisztenciákat kellett otthagyni és itt Magyarországon újrakezdeni mindent – mondta az M1-nek nyilatkozva Martényi Árpád.

Rákóczi Szövetség alelnöke arról is beszámolt, hogy visszaemlékezések alapján bizony voltak családok, akiket elszakítottak egymástól. „Nem voltak tekintettel arra a csehszlovákiai hatóságok, hogy egy család tagjai éppen abban a pillanatban merre voltak. Akik ott voltak, azokat kitelepítették, aki nem volt ott, azokat nem” – mondta. Hozzátette: többnyire a szétszakított családoknak sikerült később találkozniuk.

Sajnos már kevesen élnek azok közül, akiknek eleven emlékeik vannak a kitelepítésről, éppen ezért a Rákóczi Szövetség egy pályázatot hirdetett, amiben arra biztatták a fiatalokat, hogy kérdezzék meg szüleiket, még élő nagyszüleiket arról, ami történt, és azt jegyezzék le, hogy megmaradjon az utókornak. „Ez olyan esemény volt, ami elrettentő példaként kell, hogy szolgáljon a jövőben, hogy ilyen újra ne történjen meg” – nyilatkozta Martényi Árpád.

A pályázatra sok pályamű érkezett a Rákóczi Szövetséghez, és ma, a 70. évfordulón lesz az ünnepélyes eredményhirdetés a Parlamentben.

Az Országgyűlés 2012. december 3-án nyilvánította emléknappá a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját.


Forrás: hirado.hu

-Friss Média-