KÉK FÉNY
#repülő
Bűnjel az ukrán lajstromszámú AN-22-es gép, most szétszedik - fotó, videó!
Tegnap már beszámoltunk róla, hogy Kállósemjén határában landolt az az ukrán repülőgép ami több illegális migránst szállított. A gép nagy valószínűséggel a radarok érzékelési tartománya alatt tudott bejutni a magyar légtérbe észrevétlenül.

Ha a radarok nem is érzékelték, de egy szemfüles szolgálaton kívüli rendőrnek gyanús lett az alacsonyan szálló gép. Tóth János portálunknak elmondta, hogy ő értesítette a kollégáit a szokatlan eseményről, de akkor még nem gondolta, hogy embercsempészekkel van dolguk. Tóth kollégáival a helyszínem szembesült a nem mindennapi látvánnyal amikor a személyzet nélküli gépet megtalálták.


Dr. Fedor Rita a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjel elmondta, a rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető szolgálati kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, ellenőrizték a környező útvonalakat és közlekedési eszközöket. Az összehangolt tevékenység eredményeképpen rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnámi állampolgárt, akik a rendelkezésre álló adatok szerint illegálisan jutottak be Magyarország területére légi úton. A külföldi állampolgárokat idegenrendészeti eljárás keretében történő meghallgatásukat követően a rendőrség őrizetbe vette. Az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága embercsempészés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

A repülőgépet - ami lefoglalásra került - most szétszerelik és a nyíregyházi repülőtérre szállítják.

Az MTI információi szerint a repülőgép landolás után valószínűleg elakadhatott a szántásban, ezért nem tudott ismét felszállni, a gépet így elhagyta a személyzet és valamennyi utas.

A migránsokat őrizetbe vették, a rendőrség embercsempészés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomoz.

Az An-2 a második világháború után a Szovjetunióban, az Antonov tervezőirodában kifejlesztett egymotoros, kétfedelű szállító repülőgép, 2004-ig körülbelül 18 ezer darabot gyártottak belőle. A Magyarországon csak Ancsának becézett gép nem számít korszerűnek, ennek ellenére a pilóták szerint az egyik "legkezesebb" repülőgép a világon.

A gép hatótávolsága 845 kilométer, legnagyobb sebessége 258 kilométer/óra, legnagyobb repülési magassága 4500 méter.