KULTÚRA
Múlt idő
#hőlégballonos
#először szállt fel
#megemlékezés
#Franciaország
#párizs
A világ első hőlégballonos repülésére emlékeztek Franciaországban
Nyolc ország hőlégballon pilótái emlékeztek közös repüléssel arra a napra, amikor a világon először szállt fel hőlégballon, emberrel a kosarában. 1783. november 21-én fél óra alatt kilenc kilométert tett meg Párizs fölött a ballon. Azóta a hőlégballonozás valódi légi sporttá fejlődött, a pilóták évente több nemzetközi versenyen mérik össze tudásukat – hangzott el az M1 Híradójában.

Le Puy-en-Valey településen, amely Franciaország déli részén, Lyontól nem messze található, több mint 8 ország 50 hőlégballonja repült egyszerre a levegőben. Így emlékeztek arra a napra, amikor először szállt fel hőlégballon emberrel a kosarában.

A hőlégballont egy francia testvérpár, a Montgolfier fivérek találták fel, még a 18. század végén. Mindketten gyártulajdonosok voltak. Hatalmas, papírral bélelt selyem ballonjukat 1783 nyarán mutatták be. Néhány hónappal később a gondolába már állatokat is tettek, ám tíz perc repülés után a ballon felrobbant.

1783. november 21-én felemelkedett az első olyan Montgolfier-hőlégballon, amelyben emberek utaztak. Az akkori francia uralkodó XVI. Lajos az első próbarepülésre foglyokat javasolt, de végül egy fiatal orvos és Arlandes márkija vállalták a kockázatot. Csaknem fél óra alatt kilenc kilométert tettek meg Párizs fölött. A léggömbjük alja nyitott volt, alatta egy rácson szalma, száraz fa és régi rossz cipők égtek.

Ma már világszerte rendeznek hőlégballon versenyeket, 19-féle versenyszám létezik, ezek között akadnak olyanok, amelyeknek eredményét a repülés útvonalát rögzítő GPS berendezésből letöltött adatok segítségével számolják ki. De vannak útvonalakra, időre, távolságra és ügyességre építő hőlégballon versenyek is.


-Friss Média-

forrás:www.hirado.hu