KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#sertéshús
#áfacsökkentés
#élelmiszer
A sertéstermékek áfacsökkentésének részletei
Tájékoztató a 2018 január 1-től 5%-os adómérték alá tartozó élelmezési célra alkalmas sertés vágási melléktermékekről és belsőségekről.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2018. január 1-től hatályos előírásai (3. számú melléklet I. része) alapján a korábbi termékek mellett az 5%-os mértékű áfa kulcs lesz érvényes a következő termékekre is:

  • Emberi fogyasztásra alkalmas élő hal, a díszhal kivételével (0301 vtsz.)
  • Emberi fogyasztásra alkalmas hal (ideértve a halbőrt, ikrát, haltejet, halmájat és egyéb belsőségeket is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápa kivételével (0302, 0303 vtsz.)
  • Emberi fogyasztásra alkalmas halfilé és más halhús (aprított is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápahús kivételével (0304 vtsz.)
  • Házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva: 0206 30, 0206 41 és 0206 49 vtsz. számokhoz alá tartozó termékek

A sertés tekintetében ez azt jelenti, hogy a korábbiak mellett 5%-os áfa-kulcsot kell alkalmazni az alábbi termékek esetén is:

  • sertés élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen vagy hűtve;
  • sertésmáj élelmezési célra, fagyasztva
  • vágási melléktermék és belsőség sertésből, fagyasztva

A 0206 30 vámtarifaszám alá – többek között – olyan ehető vágási melléktermékek és belsőségek sorolandóak frissen vagy hűtve, mint: fej és annak részei (pl.: fül, orr stb.), köröm és lábvég (amely a csülköt nem tartalmazza), farok, nyak, (ha nem a tarja része), máj, vese, tüdő, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz (hashártya rész), mirigyek (pl.: csecsemőmirigy),velő, gerincvelő, ehető bőr és bőrrészek, illetve szaporítószervek (here), húsos csont (amely főként csontot tartalmaz).

A 0206 41 alá a fagyasztott sertésmáj tartozik. A 0206 49 alszám tartalmazza különösen a házisertés fejét vagy fél fejét, aggyal, tokával vagy nyelvvel és ezek részeivel együtt vagy azok nélkül - frissen, hűtve vagy fagyasztva.

A fejet a félsertés többi részéről a következők szerint kell eltávolítani: — egy egyenes, a koponyával párhuzamos vágással, vagy — egy, a szemmagasságban a koponyával párhuzamos, és aztán ferdén a fej elülső része felé futó vágással, amelynek során a pofacsont a félsertéshez csatlakozik továbbra is. A pofák, az orrkorong és a fülek, csakúgy, mint a fejhús – különösen a fej hátulsó részén található –, a fej részének tekintendők.

Meg kell említeni, hogy bár a fej és annak részei általánosságban mellékterméknek tekintendők, azonban a 2. árucsoporthoz tartozó megjegyzések 2. c) pontja figyelembevételével a fej elülső alsó rész kicsontozott húsa (amely tartalmazza a tokát) frissen, hűtve és fagyasztva a 0203 vámtarifaszám alá osztályozható (szintén 5%-os áfa).

Az elülső (alsó) rész kicsontozott húsa önmagában bemutatva (amely tartalmazza a tokát) - jellemzői alapján - a 0203 19 55 (frissen vagy hűtve), 0203 29 55 (fagyasztva) alszámok alá tartozhat (szintén 5%-os áfa).

A 2. árucsoport vámtarifaszámainak szövege és az azokhoz tartozó magyarázó megjegyzések alapján a húsréteget tartalmazó sertésszalonna, frissen, hűtve vagy fagyasztva a 0203 vámtarifaszám alá osztályozandó (5%). Amennyiben azonban a sertésszalonna húsréteget nem tartalmaz, úgy akár frissen, hűtve, fagyasztva, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve is a 0209 vámtarifaszám alá kell osztályozni (27%).

Fentieken túl fel kell hívni a figyelmet, hogy a következő termékek továbbra is a 27%-os áfa-kulcs alá tartoznak:

  • Az élelmezési célra alkalmas tovább feldolgozott sertéshúsok - beleértve a húsréteget tartalmazó sertésszalonnát is – illetve tovább-feldolgozott vágási melléktermékek és belsőségek, pl.: sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve, amelyek a 0210 vámtarifaszám alá osztályozandóak.
  • A kiolvasztott sertésszalonna (sertészsír), amelyet a 1501 vámtarifaszám alá szükséges osztályozni és a sertészsír kisütéséből származó töpörtyű, amelyet a 2301 vámtarifaszám alá kell osztályozni.
  • A 2. árucsoportban megengedett – a fentiekben részletezett – megmunkálásokon túl egyéb eljárásnak (pl.: fűszerezés, főzés stb.) alávetett sertéshúsokat a 16. árucsoportba kell osztályozni. Az árucsoporton belül a kolbász és a hasonló termékek (pl.: májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből a 1601 vámtarifaszám alá sorolandóak.

Az áfa tv. 3. számú mellékletben foglaltakkal kapcsolatban felmerülő áru-besorolási kérdésekben a NAV Szakértői Intézete (E-mail: [email protected]) ad hivatalos tájékoztatást.

(NAK)