KULTÚRA
#néptáncfesztivál
#peking
#kultúra
A kínai nagy falat is bevette a Jászság Népi Együttes
A jász táncosok kifogyhatatlan energiával hódították meg a kínai nagy falat. Az együttes Pekingben vesz részt egy nemzetközi fesztiválon.

Még múlt héten kelt útra a Prima Primissima-díjas Jászság Népi Együttes Kínába, hogy Jászberényt és Magyarországot képviselje a 19. Pekingi Nemzetközi Turisztikai Fesztiválon. Útjuk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósulhatott meg. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet FB oldalának bejegyzése szerint, a felvonuló külföldi fellépők közül a magyar Jászság Együttes volt az első, bemutatójukkal már ott megnyerték maguknak a kínai közönséget.A Jászság Népi Együttes 1971-ben alakult azzal a céllal, hogy a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományait felkutassa, ápolja és feldolgozza. A tánc és a zene mellett a táncos szokások, a régi viselet megismerésére is törekednek.

Az első nagy sikert 1977-ben érte el az együttes, miután megnyerte a Ki mit tud? vetélkedőt. Az együttes a megalakulás óta számos hazai rangos fesztiválon szerepelt, melyeken szinte minden évben díjakat nyertek. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az Örökös Kiváló Együttes címet, 2006-ban a Bartók-díjat. 2012-ben a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyt nyerték meg, 2013-ban a Csokonai Vitéz Mihály közösségi, alkotói állami kitüntetésben részesültek. 2014-ben megkapták a Prima Primissima közönségdíját.

Forrás:hirado.hu

-Friss Média-