NAGYVILÁG
Belföld
#Készenléti Rendőrség
#Nyírbátor
#határvadász képzés
​28 mindenre elszánt fiatal
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság nyírbátori objektumában zajlik a határvadász-képzésben résztvevők elméleti és gyakorlati oktatása. Az oktatók az elméleti tudás átadása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre is.

A képzésben résztvevők tanulmányaik első két hónapjában a „Rendvédelmi alapfeladatok” tanulmányi modult teljesítik. A hallgatók a gyakorlatorientált képzés keretében a közrendvédelemmel, a határellenőrzéssel, a menekültügyi helyzet kezelésével, az erőszakos cselekmények elhárításával összefüggő szituációkban oldanak majd meg egyéni és csoportos rendőri fellépést igénylő feladatokat. Fő célkitűzés a rendőri szolgálat ellátásához szükséges kompetenciák kialakítása és fejlesztése.

A nyírbátori képzést követően őr-, járőrtárs rész-szakképesítést szerző fiatalok hivatásos állományú járőrtársakként a Határvadász Bevetési Osztályok feladatainak ellátásában vesznek majd részt.

A program keretében 3000 határvadászt képeznek ki

Usztics Attila rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kiképzési, oktatási alosztályának vezetője büszkén sorolta az elért eredményeket, hiszen február végén már a tizenegyedik ütem végére érnek. Összesen eddig tíz szakasz állománya végzett a nagy múltú laktanyában, amely egyben a nyírbátori készenléti rendőrségnek is otthont ad. Az itt végzett járőrtársak szigorú felügyelet mellett – ez a képzés önálló intézkedésre nem ad jogosítványt - a déli határszakaszon teljesítenek majd szolgálatot. Feladatuk a migrációs helyzet miatt kialakult határ menti konfliktusok kezelése lesz. Fontos megjegyezni, hogy a hat hónapos képzés során az egyébként kétéves, 5 modulból álló oktatásból itt két modulból vizsgáznak a jelentkezők, ami az alapfeladatok ellátására jogosítja fel a végzősöket, de önállóan nem járhatnak el.

Minimális fluktuáció a végzősöknél

Akik jelentkeznek és sikeres vizsgát tesznek, azoknak jelentős része állományban marad. Csak azok esnek ki, akik nem tudnak beilleszkedni a szigorú fegyelemhez, rendhez kötött egység életébe.


Kisvárdáról eddig több mint harminc határvadász-képzésben résztvevő teljesített sikeres vizsgát. Kisvárdáról érkezett Máté is, aki gyermekkora óta rendőrnek készül, hiszen testvére, aki sokat mesélt munkájáról, már hat éve szolgálja a hazát. Máté 20 évesen hozta meg a döntést, s amikor lehetősége adódott jelentkezett határvadásznak, miután a felvételi eljárás első szakaszában a fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon megfelelt - továbbléphetett. Máté a pályaalkalmassági beszélgetést követően a Nemzeti Védelmi Szolgálat kifogástalan életvitel ellenőrzésén is sikeresen túljutott, így februárban - amennyiben sikeres vizsgát tesz - a rend védelme lesz a hivatása.

Biztos megélhetés

A képzés első két hónapjában a hallgatók munkaviszonyban állnak, havi munkabérük bruttó 161 000 forint. A második hónap végén – sikeres vizsgát követően – 12 hónap próbaidő kikötésével a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek, őrmesteri rendfokozatba. Alapilletményük bruttó havi 220 300 forint. A feltételek teljesülése esetén jogosultak nyelvvizsga-, éjszakai és készenléti pótlékra, illetve a túlszolgálat megváltására pénzben vagy szabadidőben. Jogosultak a hivatásos állományt megillető élet- és balesetbiztosítási szolgáltatás díjmentes igénybevételére is. Béren kívüli juttatásként – a többi között – évi 200 000 forint értékben cafetéria juttatásra, lakhatási támogatásra vagy albérleti díj hozzájárulásra, indokolt esetben szálló vagy garzon elhelyezésre, évente ruházati utánpótlási ellátmányra, munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésre, egészségügyi ellátásra, kedvezményes és mobiltarifa igénybevételére nyílik lehetőségük.

- FrissMédia -